COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!


Dalam ngah dok jalan blog ke blog, aku terhenti kat satu blog ni:  
http://thepotpetking.blogspot.com/

Apa yang menariknya, empunya blog ni ade wat kempen: 

Antara perkara yang perlu dilakukan untuk menjayakan kempen ini adalah:
1. Buat satu entri baru yang bertajuk : COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT!
2. Letakkan banner di atas dalam entri anda dan linkkan ke entri ni semula.
3. Tuliskan pandangan anda tentang menutup aurat.
4. Letakkan link entri anda mengenai kempen ini di ruangan komen entri ini.
5. Kalau boleh tagkan 3 kawan anda untuk menyokong kempen ini. The more the merrier.

Pandangan tentang tutup aurat


Assalamualaikum..sebelum masuk ke dalam perbincangan berkenaan aurat ini, terlebih dahulu saya pohon maaf sekiranya ada yang kurang selesa dengan apa yang akan saya katakan ini.Ok..xnak formal2..bab aurat ni, memang selalu kite bahaskan..

"Amal, amal bile besar nanti cari makwe yang pakai tudung tau..mak xnak yang free hair." 
ape yang kite dapat faham dengan dialog di atas? ya,anda betul!!mak amal ni, suruh anak die cari makwe yang pakai tudung..ape yang salah?ok,xde yang salah..cume sedarkah kite,masyarakat kite hari ni,lebih menganggap tudung sebagai budaya berbanding agama?

sebab tu, zaman sekarang ni ramai perempuan yang bertudung,tapi buat kerja2 xsenonoh..sebab konsep menutup aurat tu kite xfahamkan betul2..cukup ke kalau sekadar bertudung?bagaimana dengan lengan baju?adakah cukup panjang untuk sampai ke pergelangan tangan?atau sekadar 3 suku sahaja?

itu belum masuk lagi soal melabuhkan pakaian..pastikan aksesori kereta anda dipelihara sebaiknya ye..kesian kami yang laki ni..walaupun nafsu kami ni 1 je, tapi bile dah asyik dok pandang benda yang xsepatutnya, akal yang 9 tu pun xdapat control kami..tolong ye?

buat kaum hawa yang baca entry ni, saya nak kongsi satu perkara pasal lelaki. 

1. Lelaki,kalau anda tanya mat rempit sekalipun, diorang akan cakap "aku nak la bakal bini aku ustazah..didik anak2 aku..xnak anak2 jadi mcm aku"..
2. Saham perempuan yang tutup aurat lebih tinggi..daging yang dibalut plastik dengan yang dibiar terdedah, of coz kite nak yang dibalut plastik kan?yang terdedah tu,lalat dah banyak hurung!!
3. Lelaki sangat respek pada perempuan yang menjaga aurat..Perogol pon akan fikir dalam2 nak jadikan perempuan macam ni mangsa rogol die..kalau nasib baik,dengan die2 bertaubat.
4. Percayalah..kalau anda berpakaian yang tidak sepatutnya, lelaki yang nak jadikan anda sebagai makwe beliau adalah seekor buaya!!buaya bila makan,xmakan sekor2..ajak kawan2..jangan jadi makanan buaya!!

Untuk menjayakan kempen ini, 3 rakan perlu ditag..dengan ini saya berbesar hati menjemput Nisa', Zati dan Bie untuk same2 menjalankan misi ini..semoga usaha yang sedikit dipandang tinggi..Insayaalllah.

Entry ini ditulis pada jam 3 pagi.jadi,segala penulisan adalah pada minda separa sedar.harap maklum ;p

tido lambat.3:22am.

8 comments:

asyfiqaz said...

thanks for supporting ye semua!
semoga usaha kecil kita semua ni diberkati Allah =)

apa yang pasal laki kat atas tu memang betul =)

Cahaya Senja said...

same2..semoga diberkati Allah.. (~_~)

Rihaz said...

Da join gaks... same2 la show supports kay,,,

Cahaya Senja said...

insyaallah..hidup islam!! ;)

saya said...

salam singgah,

lelaki pun jgn harap permpuan je yang kena tutup aurat, nak perempuan solehah, tapi lelaki pun kena jd soleh jg.

InsyaAllah. :)

Cahaya Senja said...

yup..xde beza sume tu..yg penting jage diri masing2

Fiqah Alias said...

fiqah setuju sgt3 ngn statement 'lebih menganggap tudung sebagai budaya berbanding agama'..kalo kita dok perhati2 kaum hawa yg bertudung skrg nie..hanya sebagai adat jer..harap je bertudung..tapi bab2 pakaian tolak tepi jer..pakai ketat2 x kira dh..pastu..biler ada terjadi kes2 rogol ke..ape ke..dok salahkan laki jer..adil ke camtu..?? huhu..wallahu'alam..sekadar berkongsi pendapat..=)

Cahaya Senja said...

yup..sangat kagum dengan fiqah..biasenye pompuan akan cepat melatah bile diajukan bende2 macam ni,tapi fiqah x..syabas!!
laki pon same je..jangan caye sangat dengan laki zaman sekrg..even pakwe sndri pon!!