Fakta Menarik Mengenai Tubuh Kita

 Tahukah anda bahawasanya tubuh kita mempunyai pelbagai keistimewaan? Mari mengembara bersama saya, menyelidiki sedikit sebanyak fakta menarik mengenainya..Layan....


1.    Ilmuwan mengatakan semakin tinggi IQ manusia, semakin banyak ia bermimpi.




2.    Rata-rata mimpi yang dialami manusia berlangsung hanya 2 – 3 saat.



3. Sel otak manusia dapat menyimpan informasi 5 kali lebih besar daripada informasi yang ada di Encyclopedia Britanica.



4. Purata ketinggian wanita lebih rendah 12.7 cm (5 inci) daripada tinggi laki-laki.



5. Jika anda melihat seseorang yang anda cintai, pupil mata anda akan membesar, dan pupil anda juga membesar jika anda melihat seseorang yang anda benci.



8. Diperlukan waktu 7 saat perjalanan makanan dari mulut sampai ke perut.



9. Asid yang berada dalam perut manusia cukup kuat untuk melarutkan pisau cukur.



10. Setiap bergerak satu langkah, manusia menggunakan 200 otot.



12. Panas tubuh manusia selama 30 minit cukup untuk membuat setengah galon air (1.9 liter) menjadi mendidih.



13. Gigi manusia mulai tumbuh 6 bulan sebelum kelahirannya.



14. Email (lapisan yang keras) pada gigi manusia adalah bahan terkeras yang ada pada tubuh manusia.



15. Setiap ibu jari kaki manusia memiliki 2 tulang, sedangkan jari kaki lainnya memiliki 3 tulang.



16. Pada kaki manusia masing-masing terdapat sekitar 1 juta bakteria.



17. Pada kedua kaki manusia terdapat 250.000 kelenjar peluh.




18. Ibu jari kaki anda sama panjang nya dengan hidung anda (dari pangkal sampai hujung hidung).





19. Rata-rata pembaca blog ini akan mencuba fakta yang ke 18 sebaik sahaja selesai membacanya.




*Sekian sahaja untuk kali ini. Pengembara Senja mengharapkan anda semua terhibur dengan fakta-fakta yang dikongsi. Assalamualaikum.






FELDA??euww!!

Apa itu FELDA? Mungkin ramai daripada kita telah sedia maklum mengenai perkataan ini tetapi sejauh manakah pengetahuan kita terhadap agensi ini? Hari ini, Pengembara Senja akan mengupas isu ini. Layan...




Sejarah Penubuhan

  • FELDA merupakan singkatan bagi Federal Land Development Authority.
  • Dalam bahasa ibundanya, dikenali dengan nama LKTP (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan)
  • Mula diasaskan pada 1 Julai 1956

Syarat-syarat untuk memasuki FELDA

  • Peserta dipilih daripada kalangan orang Melayu termiskin di luar bandar.
  • Mereka perlu sihat, berumah tangga, dan antara umur 21 hingga 50 tahun, dengan keutamaan diberikan kepada mereka yang tidak bertanah untuk berladang.
  • Peneroka baru diberikan tanah sebanyak 10 ekar (bersamaan dengan 40,000 m²) di petempatan yang tertentu untuk mengerjakan ladang pokok getah atau kelapa sawit.
  • Semua peneroka diperlukan tinggal di kawasan petempatan, dan diperuntukkan 0.25 ekar (1,000 m²) di sebuah kampung terancang (seperti Palong, Jelai dan lain-lain) yang telah dibina oleh FELDA.

Inilah sedikit maklumat mengenai FELDA. Sebagai seorang warga Felda, saya amat berbangga kerana agensi FELDA ini adalah satu-satunya di dunia.(Tapi kalau fikir balik, memangla 1 sebab negara lain tak kan nak guna nama FELDA jugak!!).

Apa lagi yang menarik mengenai FELDA? Anda biasa dengar kes penagihan dadah? mat rempit? kaki botol? kes anak luar nikah? ya, sesungguhnya fenomena ini sering kali dihadapi masyarakat FELDA. 

Masih saya ingat satu peristiwa ketika menunggu giliran untuk temuduga biasiswa JPA oleh panel penilai di Politeknik Port Dickson satu ketika dahulu. Berbual-bual dengan seorang mak cik dan seorang pak cik yang berasal dari bandar agaknya.

"Anak ni nak ambik kos apa?"
"Engineering mak cik"
"Bagusla, same dengan anak mak cik. Dari mane datang ni?"
"Saya asal n9 ni jugak makcik..dekat Palong"
"Palong tu FELDA kan?"
"Yup, betul tu"
"Felda ni teruk kan?"
"Kenapa mak cik cakap macam tu?"(hati dah panas sikit)
"Yela, dengan kes Mat rempit nya, dadah nya..takut mak cik..tak berani lah pergi sane"

Persoalannya. Kenapa kalau cakap Felda, semua yang negatif akan terbayang di mata fikiran kita? ya, memang benar masalah seperti ini acap kali timbul di kawasan Felda ini. Tetapi, kenapa perlu dihighlightkan yang buruk-buruk sahaja? Apakah tidak ada baiknya masyarakat Felda ini?

"Kamu duduk Felda ya?tanam getah?bagusla..kalau kamu yang duduk Felda ni xtoreh getah, mesti pak cik g kerje jalan kaki"
"nape pak cik?"
"ya lah, tanpa getah, macam mane kereta pak cik nak bergerak? lain la pak cik pakai keretapi"
"betul jugak ya"

Ada jugak orang yang hargai peneroka rupanya..bukan peneroka sahaja perlu dihargai tetapi golongan yang seangkatan dengannya termasuklah cleaner, buruh, pekerja kilang, dan banyak lagi. Sesungguhnya golongan-golongan seperti ini tidak meminta wang daripada kita melainkan sedikit penghargaan buat mereka, untuk menikmati rasa dihargai..

Sekian sahaja untuk kali ini. Penulisan yang agak formal nampaknya ya? Diharapkan segala informasi ini dapat membantu serta mengubah pandangan kita terhadap masyarakat di sekeliling kita. Wallahualam.

Anak Felda. 09:43.

Cuti-cuti 1 Poland

"Assalamualaikum, salam sejahtera, salam rahmat, salam nikmat dan salam 1 ukhwah..pada hari ini, saya akan membentangkan tajuk pidato saya di bawah kata kunci bla3...."

 Abaikan ngomelan di atas. Ngomelan di atas sebenarnya terlintas di fikiran apabila teringat kepada para peserta pidato sempena minggu bahasa melayu di IPIS tidak lama dahulu. Cukup berbakat mereka itu. Aku? aku bakat pergi kat benda alah lain..pidato seperti ini menjadi ketakutan bagi aku kerana tangan aku akan seperti menggigil bak pesakit parkinson dan mulut ku pula ibarat orang yang tinggal di Alaska sana dengan suhu melebihi takat beku..menggigil-gigil.

Baru pas makan mi bandung mak buat sebenarnye ni. sedap, memang sedap..ni lah sebabnya aku suke dok kat rumah ni. makan free, xde pakguard, g kedai xyah pkai helmet, wifi laju..lagi ape ye? ah, xkesahla..tapi yang makan tu paling penting. aku xcerewet pon pasal makan. hampir semua benda(yang halal) aku mampu telan. cuma aku akan berselera bila makan kat rumah. setakat ni baru naik 5 kg sejak cuti tu..uh..baru 5 kg??aku nak kne carik lagi 10 kg lagi..ade sesape yg sudi derma??aku nak part daging ye, bukan lemak!!

Cuti-cuti ni, kalau dok rumah saje xbest. xberkembang. oleh itu, kami sekeluarga telah menjalankan satu projek yang dikenali sebagai projek "kolam ikan hiasan"..baru hari ni start. t kalau dah siap kolam tu, aku upload gambau ye..

tp ade jugak benda yang xbest. mak sakit tangan la pulak. angkat batu bata tadi. haish..bau minyak angin warne hijau kat tangan aku ni pun xhilang lagi pas urut mak tadi. rehat2 la mak ye..t kolam da siap kite g shopping ikan Kap banyak2..mak nak banyak mane pon mak cakapla,amal xkesah..

"Wah mal, kau dah pandai bace buku-buku camni ye??"
ni reaksi mak bile nampak abang aku bace novel "Aku Terima Nikahnya" tadi..sebenarnya buku-buku ni milik Abang Shahril yang dipinjamkan kepada aku. katanya untuk rujukan dan penghayatan aku dalam megenal erti cinta dan CINTA..mula-mula ingatkan novel tangkap cintan punya..sekali dah bace, fuhh..best..ni first time aku berjaye habiskan satu buku..buku novel kat sekolah dulu pun aku bace sinopsis je..seb bek dapat jawab time pekse!!nak wat camne..aku xrajin sangat baca-baca buku ni..update blog rajin ler..

Tengah layan-layan blog ada satu hari ni, aku dapat berita yang agak mengejutkan aku. tapi nasib baik beliau dah sihat..Alhamdulillah..moga beliau semakin sihat hari demi hari..risau aku kalau dengar berita camni..lagi2 yang berkaitan orang yang kita sayang..walaupun beliau xde hubungan darah dengan aku, tapi bile dapat tau berite ni, terus datang simpati tu..berbaktilah pada kedua-dua orang tua selagi mereka masih bernyawa..sekadar peringatan untuk diri ini juge. pasal yang tu, jgn risau..saya terima..ape pun keadaanya, saya terima..insyaallah..nak dapat pun dah susah..xkan senang2 nak lepas..

Misi seterusnya bermula esok. menyiapakan tugasan terakhir menyiapkan kolam ikan. harap2 xhujan esok..tapi kalau hujan, rahmat la..sedapnye tido..huaarghh...

Layan PES jap.tata.

aku yang menghampiri umur 20..10:03

Sukan Asia dan aku

halo halo halo..Assalamulaikum dan salam 1 agama..sume sihat kah??bagus..kalau xsihat,mari kita sehatkan diri dengan bersukan..sukan? oh ye, sebut pasal sukan, sekarang ni memang panas isu ni. lagi panas daripada goreng pisang kat gerai depan maktab nuh..iye, xcaye..sape xtau memang xikut pekembangan la tuh..bukan isu Kagum IPIS la..ini pasal Sukan Asia yang kini sudah menghampiri pelabuhan tirainya..layan..


GUANGZHOU..
camne nak sebut name tempat ni?? guang-zo kah?? guano kah?? bukan2..guang-jao..

Banyak peristiwa pahit manis yang terjadi sepanjang penganjuran sukan asia kali ke 16 yang bertempat di Guangzhou ni..kat mane??China la..xkan kat Felda Palong 8 pulak..

Sasaran untuk temasya kali ini adalah sebanyak 9 pingat emas..yup..9..9 je??ok la tu 9..sikit sangat ke nampak??ko ingat ni kejohanan olahraga tahunan Institut Pendidikan Guru Kampus Pendidikan Islam ke?? ni sukan asia la..bukan calang-calang punye tahap..

Dipendekkan cerita..
Malaysia memang dah dapat capai apa yang kita target-9 emas..cuma yang berbezanya adalah acara yang berjaya memperolehinya itu..malang bagi skuad badminton apabila beregu serta perseorangan lelaki kita tewas di final apabila bertemu dengan Indonesia(beregu) dan China(single)..hilang 2 pingat emas..huhu..tapi nasib baik dapat cover apabila R Puvaneswaran dan juga Ku Jin Keat memenangi emas masing-masing dalam acara karate..

rasanya korang dah tau kot mane satu R puvaneswaran, mane satu Ku Jin Kieat??



Sementara itu, atlit lumba basikal negara kita, Azizul Hasni Awang ( menepati ramalan apabila memenangi emas..tahniah!!



"Hensem kan aku??"

"adoi!!jangan la ikat ketat2!!"


9 emas..kegembiraan yang jelas terpancar pada wajah kontijen Malaysia..tapi yang paling gembiranya sudah pasti, tidak lain dan tidak bukan melainkan skuad hoki negara..kenape??sebab, sepanjang penglibatan malaysia dalam sukan asia ni, ni lah first time kite dapat p final hoki ni..menangis2 mase lawan india hari tu..aku yg tengok pon macam nak nagis..huu..sekali tengok time final, kalah 0-2 ngan pakistan..mungkin sebab korang botakkan kepala dengan fesyen yang ala-ala anak jin tu agaknye punce kalah..haha..apa2 pun, tahniah!! kalian mencipta sejarah!! makin semangat aku nak main hoki pas ni..


kamera tidak perlu menggunakan flash kerana pantulan cahaya yang amat kuat


"Sejarah Tercipta" yeah!!


Bila tengok balik pencapaian hoki ni, aku terfikir..kalaulah bola sepak pon setanding pencapaian skuad hoki ni..tapi entah bila la kan??

Di sini, saya nak sampaikan ucapan tahniah saya kepada semua atlet malaysia yang berjaya, mahupun yang tidak berjaya menyumbangkan pingat untuk negara kita ini.

"Kepada atlet yang mempunyai blog dan membaca entry saya ini, sila lah follow2 blog pengembara senja ni. Blog ni best. Saya yakin anda tidak akan turun training lagi selepas ini apabila melayan blog kerana amalan memblog ini sangat berhantu. mereka yang benar-benar kuat jati dirinya sahaja yang tidak akan terpesong dengan dakyah-dakyah blog ini. sekian."

*lagi satu,buat mak saya. 

"mak, terima kasih sebab bagi kitorang menguasai TV 24 jam sehari bagi menyaksikan sukan ni. walaupun kadang-kadang mak merajuk, amal yakin mood mak akan kembali ok bile dapat ABC kat depan sekolah menengah tu. kan mak kan? i lap u mak!!"

CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah ..



Alo..alo..assalamualaikum..apa kabar sume?? setiap orang ade tarikh lahir (sape yg xde tu check balik korang ni spesis ape n planet mane korang berasal ye) termasuklah en. BEN kite sorang ni..bukak je blog die, tengok dia ade wat contest, suh orang bagi hadiah..ah..hadiah ape pulak nak bg die nih..elaun bulan 12 xmasuk lagi. nak ambik lesen lagi, makan minum lagi..fikir nye fikir, aku dah wat keputusan. aku nekad dan tekad. xkire dia suka atau tak, aku nak bagi jugak hadiah ni. dah ni je yang aku mampu..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

bukan pakej wat umrah, mahupun haji..aku nak g haji pon xmampu



Bukan juga kelas pengajian al-quran secara percuma



Apatah lagi wanita cantik untuk wat bini..






Tapi yang aku nak bagi adalah tiga-tiga gambar kat atas..Gambar Kaabah, Al-Quran dan Ibu..kenapa?? sebab, fakta mengatakan bahawa kalau kita tengok tiga2 gambar di atas sahaja, kita sudah dapat pahala..wow!! baru tengok dah dpt pahala, apatah lagi dapat g Mekah, baca Quran dan menyayangi ibu kan??

Kepada En. BEN, aku dapat bagi ni je..kalau elaun dah masuk nanti, ngan frame2 sekali aku bagi..nak lagi lawa, cari la kat google ye..xpun g beli kat bai jual frame sane tu..akhir kata, aku ucapkan Selamat Hari Lahir kat En. BEN..

Cari dan Jadi

Aaaaa.....menggila di malam hari..terase nak tulis sesuatu..rase down pulak tibe2..xtau kenape. try la bukak profile2 orang (ke profile orang2?) kat fb..belek punye belek sampaila kat propic sorg hambe ni..tgk gmbr2 dye..fb dye..mak aih..islamic gile..siap ade ayat2 dakwah lg..memang aku tabik spring la kat ko..

tupp2 terus terlintas kat fikiran aku -laki mcm korang ni kompom ramai orang suke kan..lagi2 mak bapak yg nak cari calon menantu wat anak dorang..bertuahnye korang..ngaji pandai, jadi imam boleh, ceramah power, khutbah jumaat rilek je..sape xsuke..perfect!!

habis membelek aku tekan butang "profile" kat belah atas kanan..aku tgk status2 die,post2 dye..hmm..jauh beza dgn laki td..banyak bende mengarut je..ahh..bengang..

***

"Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). Mereka (yang dituduh) itu bersih dari apa yang dituduhkan oleh mereka (yang menuduh itu). Bagi mereka ampunan dan rezki yang mulia (surga) [Surah An Nur: 26]"

Message ni daripada nisa'..bile bace balik ayat ni, wat aku risau..risau la,sape xrisau..bayangkan kalau kite termasuk dlm golongan keji di atas..

nak cari yang soleh/solehah, memang susah..yup..SANGAT susah..nak2 zaman serba dedah ni...banyak kaca daripada permatanya..tapi try kite tengok balik ayat tu..kalau kite berusaha dengan sedaya upaya kita untuk mencari yg soleh/solehah, adakah kita akan jumpe ape yg kite cari tu kalau diri kita ni xsoleh/solehah?

aku bukan nak ceramah la..nak kongsi je ape yg aku bace..

jadi, misi untuk CARI pasangan yg baik ni, kena dimulakan dengan JADI pasangan yang baik dulu..kan2??aku tanye korang la..aku mane tau..tp ape yg aku bace cmtula dye ckp..yg selebihnya aku xingat..korg bace sendiri la nanti..

so, start sekarang kene tambah sikit daripada mencari, jadi mencari + menjadi..maknanya, kena mencari, dan kene mulakan langkah untuk menjadi..sesape yg dah ade tu, jage baik2 hubungan..termasuklah yg menulis ni..kalau ade la..

***


k,mata dah ngantuk..jom date jap g..Assalamualaikum..
rumah yg hujan.01:50.

sesaje 3

Tiga Lelaki Pakistan


Tiga lelaki India dan tiga lelaki Pakistan melakukan perjalanan ke pertandingan Kriket Dunia di England dengan menggunakan keretapi. Di stesen keretapi lelaki-lelaki Pakistan telah membeli satu tiket setiap seorang, tetapi tiga lelaki India hanya membeli 1 tiket sahaja untuk mereka bertiga.

"Macam mana kamu bertiga nak naik keretapi sedangkan kamu beli hanya satu tiket?" tanya salah seorang lelaki Pakistan. "Lihat dan belajar", kata salah seorang lelaki India.

Mereka semua pun menaiki keretapi. Lelaki Pakistan duduk di kerusi yang telah di tetapkan sedangkan ketiga-tiga lelaki India tersebut bersesak masuk ke dalam sebuah tandas dan menutup pintu tandas tersebut.

Seketika selepas keretapi bertolak, konduktor keretapi pun datang untuk memungut tiket. Dia mengetuk pintu tandas dan berkata "Tolong bagi tiket". Pintu tandas di buka sedikit sahaja, kelihatan sebelah tangan menghulurkan tiket kepada kunduktor. Konduktor mengambil tiket tersebut dan berlalu. Ketiga-tiga lelaki Pakistan melihat perlakuan tersebut dan bersetuju bahawa idea lelaki-lelaki India itu memang bijak.

Jadi selapas perlawanan, mereka bercadang untuk meniru idea lelaki-lelaki India tersebut dan dapat menjimatkan wang. Bila mereka tiba di stesen keretapi mereka hanya membeli 1 tiket sahaja, tetapi yang memeranjatkan mereka lelaki-lelaki India langsung tidak membeli tiket!!!

"Macam mana kamu nak meneruskan perjalanan dengan keretapi jika kamu tidak membeli tiket?" tanya salah seorang lelaki Pakistan.

"Lihat dan belajar", jawap lelaki India. Bila mereka menaiki keretapi ketiga-tiga lelaki Pakistan bersesak di dalam sebuah tandas kemudian lelaki-lelaki India pula mengambil giliran bersesak di dalam sebuah tandas lain yang berhampiran. Keretapi pun bergerak memulakan perjalanan.

Seketika kemudian seorang dari lelaki India keluar dari tandas dan berjalan menuju ke tandas dimana lelaki Pakistan sedang bersembunyi. Lelaki India tersebut mengetuk pintu tandas dan berkata "Tolong bagi tiket".

Pintu tandas dibuka sedikit, kelihatan sebelah tangan menghulurkan tiket. Lelaki India tanpa berlengah mengambil tiket tersebut dan terus pergi ke tandas tempat di mana kawan-kawannya sedang menunggu.

sesaje 2

Kenakan Cikgu


murid: Selamat pagi, cikgu.

Cikgu: (Menengking) Mengapa selamat pagi saja? Petang dan malam, awak doakan saya tak selamatkah?

Murid-murid: Selamat pagi, petang dan malam, cikgu!

Cikgu: Panjang sangat tu! Tak pernah pun dibuat oleh orang lain! Katakan saja selamat sejahtera! Senang dan penuh bermakna. Lagipun ucapan ini meliputi semua masa dan keadaan.

Murid-murid: Selamat sejahtera, cikgu!

Cikgu: Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. Hari ini cikgu akan menguji kamu semua tentang perkataan berlawan. Apabila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab
dengan cepat lawan bagi perkataan-perkataan itu, faham?

Murid-murid: Faham, cikgu!

Cikgu: Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid-murid: (senyap)

Cikgu: Pandai!

Murid-murid: Bodoh!

Cikgu: Tinggi!

Murid-murid: Rendah!

Cikgu: Jauh!

Murid-murid: Dekat!

Cikgu: Keadilan!

Murid-murid: UMNO!

Cikgu: Salah!

Murid-murid: Betul!

Cikgu: Bodoh!

Murid-murid: Pandai!

Cikgu: Bukan!

Murid-murid: Ya!

Cikgu: Oh Tuhan!

Murid-murid: Oh Hamba!

Cikgu: Dengar sini!

Murid-murid: Dengar situ!

Cikgu: Diam!

Murid-murid: Bising!

Cikgu: Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid-murid: Ini adalah jawapan, pandai!

Cikgu: Mati aku!

Murid-murid: Hidup kami!

Cikgu: Rotan baru kamu tau!

Murid-murid: Akar lama tak tau!

Cikgu: Malas aku nak mengajar kamu semua!

Murid-murid: Rajin kami tak belajar cikgu!

Cikgu: Kamu gila!

Murid-murid: Kami siuman!

Cikgu: Cukup! Cukup!

Murid-murid: Kurang! Kurang!

Cikgu: Sudah! Sudah!

Murid-murid: Belum! Belum!

Cikgu: Mengapa kamu semua ini bodoh sangat?

Murid-murid: Sebab kami semua itu pandai sikit!

Cikgu: Oh! Melawan!

Murid-murid: Oh! Mengalah!

Cikgu: Kurang ajar!

Murid-murid: Cukup belajar!

Cikgu: Habis aku!

Murid-murid: Kekal kami!

Cikgu: O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid-murid: K.O. Pegajaran belum bermula!

Cikgu: Sudah, bodoh!

Murid-murid: Belum, pandai!

Cikgu: Berdiri!

Murid-murid: Duduk!

Cikgu: Saya kata UMNO salah!

Murid-murid: Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu: Bangang kamu ni!

Murid-murid: Cerdik kami tu!

Cikgu: Rosak!

Murid-murid: Baik!

Cikgu: Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid-murid: Kami dilepaskan tengah malam itu!

Cikgu: (Senyap dan mengambil buku-bukunya
keluar.)

Sebentar kemudian, loceng pun
berdering. Murid-murid berasa lega
Kerana guru yang paling ditakuti oleh mereka telah
keluar. Walau bagaimanapun, mereka merasa bangga kerana
telah dapat menjawab kesemua soalan cikgu tadi,
tetapi esok masih ada.Cikgu itu pasti akan datang
lagi.... 

sesaje

Abu nih org Terengganu, manakala Amer ni org Kedah. Tinggal satu bilik.. katil double decker.. Amer kat atas.. Abu kat bawah. Amer ni suker baca majalah dan komik.. si Abu lak suka pinjam.. belinya tidak. So, Amer ader sedikit bengang ler kat Abu ni. Kekadang.. majalah yg baru beli dan tak sempat nak baca lagi pun Abu dah kebas baca dulu.. bila kasi balik dah lasam dah.. tension Amer. 


One day, Amer balik dari outing dan beli majalah UJANG. Siap cover tak kasi Abu ni nampak. Lepas basuh baju, kemas sedikit sebanyak dan siapkan homework.. dia pun nak rilek ler kat atas katil. Majalah UJANG bawah tilam pun dia bawa keluar. Elok jer dia baring.. baru buka mukasurat pertama.. Abu kat bawah dia bersuara.. " Amer.. nok ujang.." "Nanti la jap.. aku baru jer nak baca.." jawab lembut jer Amer. "Ameer.. nok ujang tu" Abu tak putus asa. " Nanti la dulu.. bagi la aku baca dulu.. nanti abih aku bagi kat hang laa!" panas sikit Amer. "Amer ! Nok ujang !! " Suara Abu sedikit keras. "Hang ni dah melampau.. kalau nak beli sendiri la.. apa.. hang ingat aku beli UJANG ni dengan duit bapak hang ka??" Amer dah naik angin.. siap turun dari katil dia dah. "Laaa.. aku kata tu.. haghi nok ujang tu.. mung basuh kaing.. kekgi basoh.." kecut jer Abu jawab.. Drummmmmm.. hujan pun turun dgn lebat.. Baju Amer kat ampaian pun basah kembali..sekian

Usah Risau Kalau belum berpunya


Resah.Gelisah.Seraut wajah termenung jauh."Orang lain semua dah kahwin,tinggal aku sorang saja".Sekeping hati bermonolog.Monolog itu disusuli tujahan prasangka."Aku x cantik ke?" "Aku kurang bergaya ke?" "Ataupun pasal gaji aku tak seberapa?" "Aku tak pandai meng'ayat' agaknya".

Mungkin begitulah kerisauan yang memberat di minda muda mudi yang belum berpunya.Rasa rendah diru,stress dan gejolak rasa ingin memiliki membuatkan mereka berusaha memenangi hati dan memiliki seseorang tanpa mengenal batas halal dan haram.Yang penting,dapat.

Pilu hati ini melihat remaja yang merana kerana cinta.Pilu kerana walaupun mereka sudah merasai peritnya penangan cinta dusta,mereka masih tak mampu mengarah diri mencari cinta hakiki.Tidak serik-serik lagi.Diri diperhamba menagih cinta sementara hingga berkonflik dengan Pencipta cinta.Semua batasan-Nya diredah segala.Tak kenal dosa pahala.

Oh,remaja!

Cinta sebelum kahwin itu hanya menjerumus ke lembah dosa dan zina.Jika mampu bertahan ke jinjang pelamin sekalipun,percayalah bahawa rumah tangga itu takkan berkat.Apa tidaknya,asasnya dibina daripada dosa dan maksiat.

Mana mungkin dapat menegakkan tiang taqwa yang utuh kecuali dinaik taraf dengan taubat.Rumah tangga akan menjadi tawar dan hambar.Semuanya dah dirasa dan terbiasa,nak rasa nikmatnya apa lagi?Anak-anak menjadi mangsa.Terimalah ia sebagai hukuman di dunia.Amat pedih.Namun,terlalu sedikit berbanding pedihnya hukuman abadi di negeri sana.

Kuhembus nasihat ini kepadamu hai remaja tanda sayangku tak terhingga.Bagi para gadis yang belum berpunya,andalah pilihan-pilihan Allah untuk masih mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan,yakinlah.

Jangan risau jika masih belum berpunya kerana mungkin Allah ingin bagi ketenangan dulu buat anda untuk terus melangkah menggapai cita-cita.Usah peningkan kepala.Dia menguji anda sedikit masa lagi.

Begitu juga buat pemuda yang belum berpunya," first thing first".Utamakan yang lebih penting daripada apa yang penting.Kenali prioriti anda sekarang.Jika memang dah sampai saat nak memiliki,tabahlah dan teruskan berusaha.Ingat,pastikan waktu nak berusaha tu anda memang dah betul-betul mampu dan bersedia.

Memiliki seorang isteri solehah ibarat memiliki dunia dan seisinya.Sudah tentu jalan untuk mendapatkan sesuatu yang istimewa amat berliku dan banyak cabaran.Jangan putus asa.Rasa mulialah dengan usaha yang dicurahkan walaupun pinangan pernah ditolak.Usah rasa malu dan terhina kerana Allah menilai setiap usaha selagi berjalan di landasan-Nya.Teruskan berusaha!

Ingat,usaha yang Allah  redha sahaja.Bagaimana?Dengan sms siang malam?Atau bergayut di telefon memanjang?Atau ajak keluar,belanja makan?Begitukah?

Berusahalah menyediakan diri dan pikatlah ibu bapanya terlebih dahulu,itu tips memikat wanita solehah dan beriman.Seabik-baiknya gunakan orang perantaraan untuk lebih menjaga warak dan iman.

Seringkali,seseorang mencari kekasih ibarat dia mendaki gunung yang tinggi.Pepohon berduri sanggup diredah,curam dan jurang sabar ditempuh.Namun,apabila dia memilikinya,didapati insan yang dikejar itu dedaunan kering cuma.Begitulah perumpamaan sia-sianya usaha yang tak disalur dengan suluhan petunjuk al-Quran dan Sunnah.

Beringatlah,urusan jodoh tak ke mana.Sudah sedia tercatat seungkap nama di Loh Mahfuz untuk kita.Ianya urusan yang pasti.Apa yang tak pasti,sama ada kita mendapatkannya cara mulia atau sebaliknya.Wallahu'alam.

Jom bersihkan hati

Petua Mencuci Hati oleh Datuk Dr Haji Fadzilah Kamsah

Segala aspek kehidupan ini bermula daripada hati. Oleh itu, dibawah ini ada beberapa cara bagaimana hendak mencuci hati, diolah oleh pakar motivasi Datuk Dr. Haji Fadzilah Kamsah.

1. Dirikan solat dan banyakkan berdo’a – Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo’a turut katakan: ‘Ya Allah, jadikan hatiku bersih.’

2. Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100X sebelum tidur. Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.

3. Solat taubat – Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.

4. Membaca Al-Quran – Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang- kurangnya bacalah ‘Qulhu-allah’ sebanyak 3X.

5. Berma’af-ma’afan sesama kawan setiap hari – Semasa meminta maaf perlu sebutkan.

6. Bisikan kepada diri perkara yang positif – Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. Katakan lah: ‘Aku sebenarnya……(perkara yang elok2 belaka).

7. Program minda/cuci minda – Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata. Katakan didalam hati: ‘Ya Allah, cuci otak aku, cuci hatiku. Esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif.’ Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya – CUBALAH!!).

8. Berpuasa – Sekiranya dalam berpuasa, terhindar dari melakukan perkara2 kejahatan.

9. Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila2 masa).

10. Kekalkan wuduk.

11. Bersedekah.

12. Belanja orang makan.

13. Jaga makanan – jangan makan makanan yang subhat (was2, tidak pasti halal atau tidak).

14. Berkawan dengan ulama.

15. Berkawan dengan orang miskin (menginsafi).

16. Pesan pada orang, jadi baik.

17. Menjaga pancaindera (mata, telinga, mulut… dsb). Jangan dengar orang mengumpat.

Dikirim dalam Muslimah dan Kekeluargaan

Lelaki Soleh

Ciri-ciri Lelaki Soleh Seperti yang Dimaksudkan di dalam Al-Quran dan Al-Hadis.

1    Sentiasa taat kepada Allah S.W.T dan Rasul-Nya
2    Jihad fisabilillah adalah matlamat hidupnya
3    Mati syahid ada cita - cita hidup yang tertinggi
4    Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran daripada Allah S.W.T
5    Ikhlas dalam beramal
6    Kampung akhirat menjadi tujuan utama hidupnya
7    Sangat takut kepada ujian Allah dan ancamannya
8    Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya
9    Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya
10    Solat malam menjadi kebiasaan
11    Tawakkal penuh kepada Allah dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah     semata-mata
12    Selalu berinfak sama ada ketika dalam keadaan lapang mahupun sempit
13    Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah antara mereka
14    Sangat kuat amar makruf dan nahi mungkarnya, iaitu mengajak ke arah kebaikkan, dan mencegah kemungkaran
15    Sangat kuat memegang amanah, janji dan rahsia
16    Seorang pemaaf dan berlapang dada dalam menghadapi kejahilan manusia, sentiasa saling mengingati  antara sesama saudara dan tawadduk kepada Allah
17    Memberi kasih sayang kepada keluarga

Selain ciri-ciri diatas, orang-orang yang soleh juga adalah insan-insan yang sentiasa mendapat ujian dan cubaan daripada Allah selepas para nabi dan orang-orang mulia. Mereka bersedia menghadapi segala ujian daripada Allah dengan hati yang tabah dan tetap teguh beriman dan memiliki pendirian yang teguh. Mereka tidak mudah menyerah kalah dengan segala dugaan dan cabaran yang datang kepada mereka.

Jadi, adakah kita tergolong dalam golongan yang disebutkan di atas? sama-samalah kita perbaiki diri kita serta berusaha mempertingkatkan amalan soleh terutamanya pada musim cuti semester ini. masa yang ada perlu digunakan sebaiknya. sekadar perkongsian untuk membaiki diri. selamat maju jaya! (^_^)v

KEKASIH BIASA VS KEKASIH SEJATI

KEKASIH BIASA: hanya ingat senyum pada wajah kamu..
KEKASIH SEJATI: selalu ingat senyum & tangis pada wajah kamu..

KEKASIH BIASA: tidak suka kamu menghubunginya ketika dia sedang tidur
KEKASIH SEJATI: tidak kisah bile2 pun..asalkan..kamu menghubunginya..

KEKASIH BIASA: selalu mendoakan kebahagiaan kamu..
KEKASIH SEJATI: selalu mendoakan kebahagiaan kamu,dan berusaha untuk membahagiakan kamu.

KEKASIH BIASA: setiap detik menunggu panggilan daripada mu..
KELASIH SEJATI: setiap detik akan menghubungi kamu..

KEKASIH BIASA: melihat semua yg telah dia korbankan untuk mu
KEKASIH SEJATI: melihat semua yg telah kamu korbankan untuk dirinya..

KEKASIH BIASA: ingin kamu di samping menemaninya selalu..
KEKASIH SEJATI: sentiasa mengharapkan dapat mendampingi kamu selamanya..

KEKASIH BIASA: selalu bertanya kepada kamu,mengapa kamu buat dia bersedih..
KEKASIH SEJATI: selalu bertanya pada dirinya sendiri..apakah dia selalu membuat kamu bersedih.

KEKASIH BIASA: berfikiran bahawa perpisahan adalah cara terbaik menyelesaikan masalah.
KEKASIH SEJATI: berfikiran bahawa perpisahan bukanlah penyelesaian terbaik..dan dia akan berusaha untuk menyelamatkan hubungan dengan menggunakan alternatif lain..Kekasih Sejati hanya akan meredhakan perpisahan  setelah sgala usaha untuk mengharmonikan semula hubungan telah gagal...andai perpisahan itu mampu membuatkan pasangannya lebih bahagia..dia terima perpisahan itu dengan hati yang terbuka..walaupun perpisahan itu menyakitkan dirinya..!!

KEKASIH SEJATI: sangggup berhadapan dengan kekecewaaan, asalkan kekecewaan yg dialaminya itu mampu memberi kebahagiaan kpd kamu..sanggup menanggung penderitaan,& kesengsaraan, asalkan kamu bahagia..kebahagiaannya adalah setelah melihat kamu bahagia...

CINTA SEJATI..Tak Bertambah Disebabkan Kebaikan..Tak Berkurang Disebabkan Keburukan..
CINT SEJATI..Sukar Ditemui..Tetapi Tak Mustahil Untuk Dimiliki..