Aku Kat Kelantan

Assalamualaikum..sihatkah kalian? lama rasanya tak meng'update' blog ni..kekangan masa dan kerja yang membuatkan aku jadi begitu..

Kini berada di Kelantan..sepanjang aku bergelar seorang manusia selama 20 tahun, ini merupakan kali pertama aku menjejaki negeri ini..jangan gelak ok..perjalanan mengambil masa 13 jam menaiki bas maktab..perjalanan yang menyeronokkan..sungguh aku suka suasana di pantai timur seperti ini..walau berada di pertengahan pekan dan bandar, deretan rumah kampung masih megah berdiri..pembangunan yang masih mengekalkan nilai tradisional..

banyak perkara berlaku sepanjang ketidakupdatean blog ini..bermula dengan berita-berita kematian ayah kepada beberapa rakan di maktab menyayat hati..entah bila pula tiba giliran aku untuk ditangisi pemergiannya..amalan masih belum mencukupi..umur semakin lama semakin bertambah..nyawa semakin hampir tarikh luputnya..ya Allah..matikan aku, keluargaku, guru-guruku dan sahabat-sahabatku dalam keadaan yang baik..

sekarang aku sudah mula berjinak-jinak dengan hobi yang baru..barangkali boleh berterusan jika kena gayanya..aku sudah mulai minat untuk membaca buku dan novel..yang terbaru adalah "MEMOIR TRAGEDI MEMALI"..buku yang menyentuh jiwa menyaksikan kepincangan sistem perundangan negara ketika itu yang berlanjutan sehingga sekarang..niat murni seorang murabbi mendidik anak watan bertukar salah faham atau sengaja disalahertikan sebagai penyebar dakyah sesat..harga yang perlu dibayar cukup mahal..limpahan darah merah membasahi tubuh syahid seorang pejuang Islam..kuburan mewangi membuktikan mereka dipandang mulia di sisi manusia dan Allah..

aku juga barangkali sudah serba sedikit terikut gaya bahasa buku tersebut..bahasa yang digunakan sangat sempurna..aku pencinta bahasa yang sering merosakkan bahasa..

UAK sudah selesai..pastinya keluar dari dewan dengan senyuman selepas selesai paper TITAS bukan? hehe..bak kata seorang teman.."diam-diam sudah.."

sekarang musimnya sudah tiba..perlu memikul tanggungjawab seorang sahabat untuk membantu sahabat yang lain..aku akan berusaha sehabis mungkin buat kalian..sekadar yang aku termampu..aku sudah sediakan jalan, kalian yang perlu tentukan..redah atau berpatah balik..andai dia bukan untukmu, percayalah..Allah ingin gantikan dengan sesuatu yang lebih baik daripada itu..bersabarlah.. (^_^)

Mutaba'ah..yup..penerangan yang diberikan Rimau yang cun membuatkan semangat berkobar-kobar..semangat tinggal kejahilan..aku dah tak nak dekat dengan ko!!konsistensi penjamin transformasi..moto hidup aku yang baru dibuat tadi..macam best je bunyinye..boleh cadang untuk moto JPP tahun depan ni..moto?haha..aku da ade motor sekarang ni..bukan LC,RXZ,EX5 mahupun NINJA..tapi C70 petak yang aku guna sementara..tengok motor tu tersadai macam tanpa tuan,aku jumpa tuan dia..baik hati beliau ye..bro, wa akan jaga motor lu baik2..wa akan upgrade jadi off-road motor..tengokla..

dah,orang lain tido,ko xnak tido ke Poland?ok, aku tido...nak kirim pape kat Kelantan ni?

Assalamualaikum..06:37..IPKB

12 comments:

fatihah azemi said...

KAU KAT KELANTAN?IPKB?JELES!!! DEKAT DAH NGAN UMAH AKU..5 MINIT JA DARI IPKB..WUUU..KIM SALAM UMI ABAH AKU T^T

*capslock sebab jeles*

Cahaya Senja said...

hehe..best tol jalan2 cni..lalala

awanPink said...

slmt pergi..dan slmt pulg,ameenn..

Cahaya Senja said...

amin..tq :)

Cikgu Fikri said...

UNtunglah...
takpew..
bilik ko yang gelap gelita kat sebelah ni, aku jaga..
hahaahaha :)

Cahaya Senja said...

hehe..skrg dah xgelap lg.. :p

awanPink said...

yeaa...dh slmt pulang..buah tgn dari klantan????hahaha..

Cahaya Senja said...

hehe..ada2..nak??

awanPink said...

sini2 sket...best ke g klntn?ape yg mnarik?

Cahaya Senja said...

banyak yg menarik..cume xbest bile xde duit..uh..

fatihah azemi said...

saje je nak kasik aku jeles.wuu T^T

Cahaya Senja said...

tiha..hehe..mu dok kelate doh..hambo ni sekali skalo ja mari..