Maaf kerana menyusahkan kalian semua..

Assalamualaikum..ehem2..pekabo? sihat ko? baguih la kalau camtu..lamo xdonga kobar ko Akmal..mano ko poie ni ha? aku ada di sini..cuma tahap kesibukan terhadap tugasan lain buat aku lupakan blog ini..seketika..

hari sudah larut pagi..setelah menyelesaikan tugasan untuk pembentangan Aqidah esok, aku menjengah untuk mencoret sesuatu..luahan perasaan mungkin? bukan meminta simpati, tetapi biarlah aku lepaskan segalanya di ruangan ini..

JPP..rangkai akronim tiga huruf mengungkap 1001 definisi pada sejuta wajah mahasiswa juga mahasiswi..amanah selaku sebuah organisasi kepimpinan yang selalu diberi perhatian..tidak kurang juga dikeji maki..pengorbanan masa, tenaga, idea juga harta dipandang sepi segelintir pihak yang menginginkan segalanya tampak sempurna..percutian,lawatan,ketidakhadiran ke kuliah dijadikan bahan sindiran menerobos cuping telinga kemerahan menahan perasaan..semuanya demi sebuah perjuangan..

ya, aku tahu kepincangan sistem membuatkan organisasi ini ditudingkan jari -disalah erti..perlakuan zahir yang tampak dianggap segala perjuangan yang dilakukan tanpa mengetahui sejumlah bongkah besar pengorbanan terperosok jauh di dasar hati..fahamilah erti organisasi..individu tiada upaya memutuskan tanpa adanya persetujuan segerombolan yang lain..ketahuilah had kuasa sebuah organisasi dalam merencana sesuatu perundangan..

bukan mengeluh bukan meminta simpati..ada yang meluat harap dimaafi..

kenapa dalam kalangan kita masih ramai yang pandai berbicara semata? tin kosong bila diketuk lantang berbunyi..tapi apa gunanya jika bunyinya itu hanya bunyi yang kosong? bunyi yang hanya menjengah jiwa dan hati yang kosong juga? mengapa mengkritik jika diri hanya pandai berbicara wahai sahabat..rasional pemikiran perlu mengatasi nafsu dalam memikir sebuah keputusan..mengapa amanah yang diberikan pada organisasi ini seringkali dijadikan bahan bicara mengundang benci menghidang nestapa? apakah kau sanggup untuk memikul amanah seperti ini jika diberikan peluang?

sekali lagi maaf dipinta..

bukan niat diri ini membidas pandangan bernas majoriti mahasiswa celik fikiran seperti anda..cuma sejumlah busuk di tandan menjejaskan tandan seluruhnya..kudis yang kecil jika tidak dicegah bisa membawa kepada barah..cuma satu ku pesanan ku..jika kita tidak tahu situasi dan keadaan sesebuah organisasi itu, janganlah kita mengkritik sebelum mengkaji apakah definisi organisasi itu sebenarnya..sudah lumrah manusia, A4 yang putih jika terconteng dakwat di permukaannya pasti direnyuk, lalu dibuang..janganlah disebabkan ingin meluahkan perasaan dan ketidakpuashatian kita, kita melepaskan pada mereka yang tidak tahu apa-apa..

satu pesanan lagi..jika kita sudah menjangkakan segala tindakan sesuatu perkara yang dilakukan akan menjadi sia-sia, pasti segala yang dilakukan untuk menjayakan visi sesebuah usaha itu tampak menjengkelkan pada pandangan mata kita..mengapa tidak optimis dalam setiap perkara? mengapa hanya pandai bicara "pasti tak berjaya" sebelum berkata "kita mesti cuba"? siapa harus dipersalahkan dalam hal-hal seperti ini?baik, yang salah adalah kami, JPP..adios..

Jawatankuasa Penyusah Pelajar..02:42

0 comments: